Segítségre van szükséged? Írj nekünk!

Nekikezdünk a sajtófigyelésünknek - rólunk írták, mi nyilatkoztuk, rólunk nyilatkozták!
(A listát folyamatosan frissítjük - ha ti is találtok olyat, ami itt még nem szerepel, írjátok meg nekünk!:))

 

Az internet nem felejtről nyilatkoztak:
- január 14., Lánchíd Rádió - Az internet veszélyei (Balatoni Monika, dr. Pataki Gábor, Antal-Péter Katalin, Németh Béla) http://mno.hu/?block=mno_video_popup&param=media_id=90372
- január 17., Debrecen Rádió - Az internet nem felejt Debrecenben járt (dr. Pataki Gábor)
- január 20., TV2 Mokka - Minden negyedik gyermeket ért már internetes zaklatás (Balatoni Monika)
- január 21., Dió Rádió - Beszélgetés az internet nem felejt című programról (Balatoni Monika)
- január 24., Kossuth Rádió - Napközben, Csellengők (Kocsis-M. Brigitta, dr. Pataki Gábor)

 ***

Megjelent cikkek, írások:

Minden negyedik gyermeket ért már internetes zaklatás (2014. január 20.)

Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár hétfő reggel a TV2 Mokka című műsorában beszélt az internet veszélyeiről.

Az államtitkár elmondta, hogy a minisztérium azért tartotta most időszerűnek ennek a kampánynak az elindítását, mert napjainkban sajnos a diákok az internetes világhálót használják arra, hogy amit az iskolában bármilyen véleménynyilvánításként nem mondanának meg élő szóban diáktársaiknak, azt nagyon könnyű a világhálón megosztani a többiekkel.
A leggyakoribb a verbális zaklatás. Nagyon kevesen tudják, így többek között a fiatalok sem, hogy az úgynevezett verbális abúzus, tehát a szóbeli bántalmazás, visszaélés is már bűncselekménynek minősül, főleg, ha az a másiknak akár az életét veszélyeztetheti – mondta el Balatoni Monika. Felelevenítette Amanda Todd esetét, aki megpróbált elmenekülni abból az iskolából, abból a városból, ahol az osztálytársai elkezdték őt cikizni egy webkamerán keresztüli felvétel miatt, amit nyilván nem akart megosztani mindenkivel, de ez mégis felkerült a világhálóra.

Nemcsak a fiatalok figyelmét kell felhívni rá, hogy az internet veszélyes, a szülőkét is ugyanilyen fontos, mert sokszor fogalmunk sincs, hogy a gyermekeik hogyan élik a mindennapi életüket a közösségi oldalakon, mi mindent árulnak el magukról. Konkrét számok mutatják, hogy a szülőknek csak hét százaléka tartja veszélyesnek az internetet ma. Tehát teljesen természetesnek gondolja, hogyha ott van a mellette lévő szobában a gyermek, akkor biztonságban van, és semmiféle zaklatásnak, sem más irányú adatlopásnak nincs kitéve.

A szülőknek, tanároknak és legfőképpen a diákoknak szóló programtól azt várjuk, hogy ez a több ezer diák információt kapjon arról: az ő adataival is vissza lehet élni. Tehát egy picit óvatosabban vagy tudatosabban használja majd az internetet, semmiféleképpen nem célunk a tiltás– hangsúlyozta Balatoni Monika és hozzáfűzte, hogy a pedagógus-továbbképzésbe is szeretnének a social mediáról egy hatvan órás programot indítani, miután a pedagógusok remélhetőleg már sokkal közvetlenebbül tudják a fiatalokat az iskolában kezelni.