Segítségre van szükséged? Írj nekünk!

Letöltések:

A Gyermekeink a neten összefoglalója

Programismertető:

„Ezt hogyan kell megnyitni?”
„Most akkor lassabban csináld, mert semmit nem láttam!...”
„Itt mire kell kattintanom?”

Ismerős kérdések? A legtöbb családban mindennaposak. Talán már minden szülő természetesnek veszi, hogy gyermeke sokkal többet tud nála az elektronikus kütyükről, lévén „azokkal a kezében született”. Gyermekünket hívjuk, ha be kell állítani az új dvd-lejátszót (miután apa esetleg az egész karácsonyi szünetet végigszenvedte vele), ha elakadunk a számítógép használata során („milyen tálca?”), ha le szeretnénk tölteni egy zenét a youtube-ról (persze csak jogtisztán!). És ezt a felek egyike sem a szülő-gyerek szerep felborulásának éli meg, mert ma már ez nagyjából így természetes is.

Csakhogy éppen ezért hogyan tudjuk megóvni gyermekinket az elektronikus világban rájuk leselkedő veszélyektől? Hogyan magyarázzuk el nekik, hogy ne csak az utcán ne álljanak szóba idegenekkel, hanem az interneten se (már ha mondjuk). Honnan tudjuk, hogy mit posztolnak, mi osztanak meg, kivel beszélgetnek, milyen fotókat küldözgetnek és kapnak a neten? (Már ha ismerjük egyáltalán a Facebook legmélyebb bugyrait, tudjuk, mit takar a Viber, Instagram, Tumblr és társaik.)

Statisztikák szerint minden harmadik fiatalt zaklatták már az interneten, de közülük csak minden tizedik (tehát összesen harmincból csak egy!) számol be szüleinek, tanárainak erről, mert „ezt ők úgysem értik”. Sőt, sok gyerek le is tiltja szüleit a közösségi oldalakon, hogy apa-anya ne tudjon hozzászólni a képekhez, kiírásokhoz, meg úgy összességében…

A „Gyermekeink a neten” című előadás azoknak a szülőknek és pedagógusoknak szól, akik szeretnék jobban megismerni a net gyerekek által használt világát, aki bár beszélgetni szeretne gyerekével a netről, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá, aki szeretne a kezébe kapni egy „szülőknek szóló netes 1x1”-et.