Segítségre van szükséged? Írj nekünk!

   

Felgyorsult világunkban az Internet segítséget nyújt az élet minden területén: a barátainkkal való kapcsolattartásban, a dolgozathoz szükséges szakirodalom megtalálásában, egy házibuli megszervezésében. Az előnyökön túl azonban számos olyan veszélyforrást is rejt magában, amit csak nehezen tudunk elképzelni, mégis számos külföldi, és sajnos hazai példa is figyelmeztet arra, hogy érdemes vigyázni!

Az internet nem felejt!

Egy átmulatott éjszaka után az internetre felkerült fotóitok soha nem törlődnek! Egy kellemetlen helyzetben készült kép, más internetes portálokon köszönhet vissza, amit akár a leendő munkaadód évek múlva is láthat! A lányok chaten elküldött kitárulkozó képei saját társaik, vagy éppen egy zaklató kezébe is kerülhetnek. „Az Internet nem felejt!” előadássorozatból megtudhatod, hogyan előzheted meg, hogy áldozattá válj, milyen veszélyek leselkednek rád, hogyan tudsz másokon segíteni és miért fontos az, hogy vigyázz a személyes adataidra.

Gyermekeink a neten

Anyaként tudom, hogy felnőttként nehéz a technológiai fejlődéssel lépést tartani, miközben a gyerekeink már beleszülettek az Internet világába, és mire megszokjuk, hogy létezik a Facebook, ők már öt másik közösségi oldalon osztják meg életük apró részleteit. Nehéz úgy megvédeni gyermekeinket, hogy az egész világ, és sajnos a veszélyei is beköltöztek a nappalinkba. A kockázatok megismerésében és a probléma megelőzésében nyújt segítséget a ,,Gyermekeink a neten!’ program, ahol szakemberek tanácsaikkal segítik az érdeklődőket!

Balatoni Monika

társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

 

****

 

Most akkor felejt az internet vagy sem?

A kérdés az Európai Bíróság májusi döntése nyomán vált ismét aktuálissá. A luxembourgi ítélet szerint most már bárki kérheti a Google-től, hogy az általa sérelmezett netes tartalmakra mutató linket törölje a keresési találatai közül. Örömujjongás és üdvrivalgás: az adatvédők tapsolnak, mindenki tapsol, akiről mostantól semmi kínos infót nem talál a "gugli", de...

Nem a kép, az írás, a videó tűnik el az internetről, csak az odavezető utat lesz nehezebb megtalálni. És azt pedig jól tudjuk, hogy ami egyszer felkerült az internetre, azt kettő kattintással bárki letölthette magának. Google ide, Google oda.

2014 augusztusának híre, hogy több tízezren perlik be a legnagyobb közösségi oldalt, mert visszaélt személyes adataikkal.

És sajnos havonta jön egy újabb áldozatról hír, aki az online zaklatás hatására vetett véget önkezűleg az életének.

Előadásunk során sok aktuális témát járunk körbe, megpróbáljuk a hallgatóság számára új megvilágításba helyezni az internetet. Nem akarunk lebeszélni senkit az internet használatáról, csak azt szeretnénk elérni, hogy egy fokkal felelősségteljesebben használjuk a hálót.

Mert a 2014/2015-ös tanévben is tartjuk: Az internet nem felejt!