Segítségre van szükséged? Írj nekünk!

Letöltések:

Az Internet Nem Felejt összefoglalója

Hírek:

Kormány-internet-biztonság

Ingyenes szűrőszoftver a kiskorúak védelme érdekében

Budapest, 2014. május 21., szerda (MTI) - A kiskorúak védelme érdekében július 1-jétől ingyenes szűrőszoftvert kell biztosítaniuk az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatóknak. A tárca kampányt is indított, hogy a szülők figyelmét felhívja a szűrőszoftverek fontosságára - jelentette be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Balatoni Monika a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés tavaly fogadta el azt a törvénymódosítást, amely a kiskorúak által hozzáférhető internettartalom szűrhetővé tételéről rendelkezik. A jogszabály lényege, hogy a kiskorúak sem otthon, sem az általuk máshol használt számítógépeken ne férhessenek hozzá a számukra káros, jogellenes tartalmakhoz.
A könnyen használható tartalomszűrő-szoftvert a szolgáltatók honlapjáról lehet majd letölteni - közölte az államtitkár. A szolgáltatóknak a szoftverek elérhetőségére és használatára vonatkozó tájékoztatót is közzé kell tenniük honlapjukon, negyedévente pedig értesítőt kell küldeniük a felhasználóknak a szűrőszoftver újításairól, fejlesztéseiről.


Balatoni Monika szólt arról is, hogy szeptember 1-jétől a nyilvános könyvtárak és az iskolák számára is kötelező lesz a szűrőszoftverek használata.
Elmondta, a kormányzat nem akarja a fiatalok internethasználatát megtiltani vagy lebeszélni őket róla. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy egy Google-felmérés szerint Közép-Európában a magyarok interneteznek a legtöbbet, ezért is oda kell figyelni arra, hogy a gyerekek biztonságban vannak-e az "internet végtelen világában".
Felmérések szerint a fiatalkorúak az internetnek nem elsősorban az "információs jellegét" használják ki, tehát nem az oktatási segédanyagokat keresik, hanem a közösségi oldalakat preferálják - tette hozzá. Utalt arra, hogy a közösségi oldalakon 13 évesnél fiatalabbak nem lehetnének fenn, mégis ma már hat-hétévesek is naponta minimum fél órát használják a közösségi hálót.


Az államtitkár egy másik friss felmérést is ismertetett, amely szerint a 14 éves gyerekek már napi négy órát töltenek közösségi oldalakon.
A törvény előírta, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozzon létre egy internetes kerekasztalt, amelynek egyebek mellett az a feladata, hogy meghatározza a szűrőszoftverekkel kapcsolatos feltételeket, szempontrendszereket - idézte fel. A kerekasztal ajánlása szerint a szoftvereket a szülő és a gondviselő kérheti, és életkor szerinti profilokból választhatja majd ki, mi az, amit nem szeretne, hogy gyermeke elérjen az interneten.
Hozzátette: az ajánlás szerint lehetőség nyílik majd a "finomhangolásra" is, tehát arra, hogy a szoftver kulcsszavak alapján szűrjön, vagy a szülő a gyerek életkorára tekintettel meghatározza, mennyi időt tölthet például közösségi oldalakon.


Elmondta, az ajánlás kiáll a megtekintett oldalak "naplózása" mellett is, és ha a kiskorú megsérti a szűrőbeállításokat, akkor a szoftver erről e-mailben értesíti a szülőt.
A KIM népszerűsítő kampányt indít "Csendben van, de biztonságban?" címmel, hogy felhívja a szülők és a pedagógusok figyelmét az ingyenes szoftverek letöltésének lehetőségére.


A sajtótájékoztatón Balatoni Monika bejelentette azt is, hogy a tárca Gyermekbarát igazságszolgáltatási programjának részeként kifejlesztettek egy telefonos játékalkalmazást. A különböző okostelefonokra és eszközökre telepíthető applikáció a program kabalafigurája, Kimi segítségével a gyerekeket különböző nehézségű pályákon vezeti keresztül; az előrejutás feltétele pedig az, hogy a fiatalok jól válaszolják meg a tudatos internethasználatra vonatkozó kérdéseket.

 

forrás: MTI
Meghívó SAJTÓ NYILVÁNOS eseményre!
Részvételi szándékát kérjük jelezze a marketing@kiralyikastely.hu         e-mail címen, vagy a 06 30 590 6734 telefonszámon.SAJTÓKÖZLEMÉNY

Ingyenes továbbképzés pedagógusoknak az igazságszolgáltatásról és a bűnmegelőzésről

Ingyenes akkreditált továbbképzés indul pedagógusok számára szeptembertől, amellyel a jog világát és az igazságszolgáltatás működését ismerhetik meg a képzésre jelentkezők. A cél az, hogy a pedagógusok elsajátíthassák mindazt a tudnivalót, amellyel elő tudják segíteni a fiatalok jogtudatosítását a nevelőmunkájuk során, valamint hatékonyabban tudjanak közreműködni a bűnelkövetés és az áldozattá válás elleni prevenciós munkában.

fotó: Horváth Ernő

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel közösen dolgozta ki azt a képzési tervet és tananyagot, valamint a hozzá tartozó módszertani útmutatót, amely segítséget nyújt a téma megismeréséhez és hitelesen történő továbbadásához, mindezt közérthető nyelven, hogy a jogban kevésbé jártasak is képesek legyenek eligazodni a tananyagban. A pedagógusok jogi alapfogalmakkal ismerkedhetnek meg a képzés során, ismereteket szerezhetnek az életkori sajátosságokhoz köthető fogalmakról, törvényekről és jogesetekről, továbbá olyan a családhoz köthető, a család kapcsán jogilag értékelt magatartásokról tanulhatnak, mint pl. az öngyilkosságban való közreműködés, testi sértés, kényszerítés, kiskorú veszélyeztetése, rágalmazás, szexuális erőszak, szeméremsértés, lopás és garázdaság.

 

fotó: Horváth Ernő

Külön fejezetet szánnak a tananyag kidolgozói a legfontosabb büntetőjogi kategóriáknak, valamint az internet világának, kiemelt figyelemmel a közösségi médiumok használatára. A jogi ismereteken kívül a pedagógusok a témák pszichológiai és pedagógiai vetületeit is feldolgozzák, hogy egyrészt fel tudják ismerni pl. a családon belüli vagy az internetes zaklatás gyermekeken mutatkozó tüneteit, másrészt a pedagógia eszközeivel fel tudjanak tárni egy–egy felismert cselekményt. Nem titkolt célja a képzésnek, hogy olyan, most még tabuként kezelt témákat, mint pl. szexuális bűncselekmények, is merjenek és tudjanak a pedagógusok feldolgozni, amelyhez eddig nem volt megfelelő szakmai támogatás.

 

fotó: Horváth Ernő

A hiánypótló képzési anyag kidolgozása a közigazgatási tárca kezdeményezésére, a gyerekbarát igazságszolgáltatási program részeként indított jogtudatosító projektek eredményeként indult el, amelyekkel a tárca összességében több mint 5000 középiskolai diákhoz és több száz pedagógushoz jutott el. Az ott szerzett tapasztalatok mutatták meg, hogy ma sem az alapképzésben, sem a továbbképzési rendszerben nem elérhető az igazságszolgáltatás világával kapcsolatos olyan átfogó tananyag, amely a diákokat ma leginkább veszélyeztető bűncselekményekkel foglalkozik.

A KIM szándéka az, hogy az akkreditált képzéssel olyan segítséget adjon a pedagógusok kezébe, amely az elmélet és a gyakorlat párbeszédén alapul, minden pedagógus számára elvégezhető, s amellyel aktív részt tudnak vállalni az áldozatvédelmi prevenciós munkában, akár egy osztályfőnöki óra keretében is.

Budapest, 2014. április 2.

 

Sajtó Osztály

Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

H-1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 2-4.

Telefon: +36-1-795-16-76

E-mail:    sajto@kim.gov.hu

Web:      www.kormany.hu

www.facebook.com/kozigmin