A behatolásvédelem a számítógépes hálózatok és rendszerek jogosulatlan hozzáféréstől vagy támadástól való védelmére szolgáló intézkedéseket és technológiákat jelenti. A behatolásvédelmi rendszerek (IPS) célja a hálózatokhoz, rendszerekhez vagy alkalmazásokhoz való jogosulatlan hozzáférés észlelése és megakadályozása.

Két fő típusa

Host alapú behatolásvédelem: a behatolásvédelemnek ez a típusa az egyes számítógépekre vagy kiszolgálókra települ, és a támadásra utaló jelek után figyeli a rendszertevékenységet, a hálózati forgalmat és az alkalmazások tevékenységét. Hálózat alapú behatolásvédelem: a behatolásvédelemnek ez a típusa hálózati szinten kerül bevezetésre, és a hálózati forgalmat figyeli a támadásra utaló jelek után.

Többfajta technika

A behatolásvédelmi rendszerek különböző technikákat használnak a jogosulatlan hozzáférés észlelésére és megakadályozására, többek között: aláírásalapú észlelés – az IPS-rendszerek az ismert támadási aláírások adatbázisát használják, és a bejövő forgalmat összehasonlítják ezekkel az aláírásokkal az ismert támadások észlelése és megakadályozása érdekében.

Anomália és heurisztika

Anomália- és heurisztikus alapú észlelés: az IPS-rendszerek figyelik a forgalmi mintákat és viselkedést, hogy észleljék a rendellenes forgalmat vagy a szokatlan tevékenységet, amely támadásra utalhat. Az IPS-rendszerek szabálykészletet vagy algoritmusokat használnak az olyan támadások azonosítására és megelőzésére, amelyeket a szignatúra- vagy anomália-alapú érzékelési módszerek nem feltétlenül észlelnek.

Nélkülözhetetlenség

A behatolásvédelem elengedhetetlen a számítógépes hálózatok és rendszerek biztonságának és integritásának fenntartásához. A behatolásvédelmi rendszerek a jogosulatlan hozzáférés és támadások észlelésével és megakadályozásával segítenek megelőzni az adatszegéseket, lopásokat és egyéb biztonsági incidenseket, amelyek jelentős pénzügyi és hírnévbeli károkat okozhatnak.