A fotocella szerkezetek, más néven fotodetektorok vagy fotoszenzorok, a fény érzékelésére és mérésére használt elektronikus eszközök. A fényenergiát elektromos jellé alakítják át, lehetővé téve számukra a fényintenzitás változásainak érzékelését és reagálását.

A leggyakoribb típus

A fotocellák leggyakoribb típusa a félvezető alapú eszköz, az úgynevezett fotodióda. A fotodiódák félvezető anyagokból, például szilíciumból vagy gallium-arzenidből készülnek, amelyek fotoelektromos hatást mutatnak. Amikor a fény fotonjai a fotodióda felületére ütköznek, elektron-lyuk párokat hoznak létre a félvezető anyagában. Ez olyan áramot vagy feszültséget hoz létre, amely mérhető és jelként használható.

Fényérzékelők

A fénysorompót gyakran használják automatikus világítási rendszerekben a környezeti fényszint érzékelésére. A természetes fényviszonyok változásához alkalmazkodva állíthatják a világítás fényerejét, például alkonyatkor bekapcsolhatják a kültéri világítást, nappali fényben pedig tompíthatják a beltéri világítást.

Napelemek

A fotocellák a napelemek vagy fotovoltaikus cellák alapvető alkotóelemei. A napfényt elektromos energiává alakítják azáltal, hogy elnyelik a fotonokat és elektronáramlást generálnak. Ez az elektromos energia hasznosítható és felhasználható megújuló energiaforrásként.
Optikai kommunikáció

A fotocellákat optikai kommunikációs rendszerekben használják optikai jelek fogadására és elektromos jelekké alakítására. Az optikai vevőkben fotodetektorként használják a továbbított információ dekódolására.
Biztonsági rendszerek

A fotocellákat a biztonsági rendszerekben használják tárgyak jelenlétének vagy mozgásának észlelésére. Használhatók fénysugarakkal kombinálva láthatatlan akadályok létrehozására, amelyek riasztást váltanak ki, ha a fénysugár megszakad.